Jak wybrać właściwy model destylatora?
Wybór właściwego destylatora nie jest wcale tak prostą sprawą. Nie zawsze opłaca się kupować najdroższą aparaturę, jeśli jednak źle dobierze się parametry, destylacja może się okazać mało wydajna, a alkohol nie osiągnie pożądanej jakości. Jak uniknąć takich błędów?
Spis Treści
Średnica destylatora
Średnica rury wychodzącej z kotła destylatora wpływa na tempo destylacji oraz jakość produkowanych alkoholi, dlatego to jedna z najważniejszych informacji w opisie aparatury. Do produkcji na domowe potrzeby wystarczy średnica 54 mm, jak w modelu dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54 – zapewnia ona tempo na poziomie ok. 1 l/h lub 2 l/h w przypadku produkowania alkoholi smakowych. Przy średnicy 76 mm destylacja przyspiesza do ok. 2-4 l/h, w zależności od rodzaju alkoholu. Rury o przekroju 30-40 mm teoretycznie też powinny dać sobie radę, ale to raczej sprzęt dla zupełnie początkujących, do okazyjnej destylacji, na których powstają trunki niezbyt wysokiej jakości.
Wysokość rury
Wysokość nie ma znaczenia dla szybkości destylacji, za to decyduje o mocy destylatu oraz stopniu jego oczyszczenia. Do alkoholi smakowych wystarczy 30 cm, ale do produkcji czystego spirytusu potrzebny będzie sprzęt o wysokości minimum 100 cm – każdy dodatkowy centymetr rury pomoże uzyskać lepszy efekt końcowy.
Jako że nie wszędzie da się wstawić tak wysoką aparaturę, warto rozważyć zakup modelu Aabratek, dostępnego np. na dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54. Aabratek pracuje tak samo jak klasyczna kolumna z prostą głowicą, tyle że ma trochę inną konstrukcję – głowica jest pochylona, dzięki czemu można skrócić destylator o ok. 30-35 cm. Więcej o tego typu rozwiązaniach: dobrydestylator.pl.
Pojemność kotła
Duży kocioł pozwala przygotować większą ilość alkoholu, ale jego pojemność musi iść w parze z rozmiarem rury – jeśli kolumna jest wąska i krótka, to wielki zbiornik nie ma sensu, z kolei przy wysokim destylatorze o dużej średnicy kocioł powinien mieć przynajmniej 50 l.
Miedź lepsza od stali
Stalowe destylatory kuszą niską ceną, jednak w dłuższej perspektywie opłaca się zainwestować w sprzęt miedziany. Alkohole robione na miedzianej aparaturze wyróżniają się przede wszystkim dużo lepszym, szlachetniejszym i pełniejszym smakiem, oraz większą ‘miękkością’ i łagodnością.
Najlepszy typ destylatora
Przy wyborze aparatury do destylacji ważne są nie tylko parametry techniczne, ale również typ sprzętu. Do alkoholi smakowych, jak gin, whisky, brandy, calvados, idealnie nadaje się pot-still. Kolumna rektyfikacyjna to sprzęt dla osób, które chcą produkować czysty, mocny spirytus. Obecnie nie trzeba jednak kupować dwóch typów destylatorów – dobrej klasy modele kolumn rektyfikacyjnych posiadają dwa systemy odbioru, co oznacza, że da się na nich produkować i spirytus, i trunki smakowe.