Ile kosztuje domowa produkcja alkoholu?

Jakościowe trunki swoje kosztują, pojawia się więc pytanie, czy domowa produkcja nie wyjdzie taniej od sklepowego zakupu. Tym bardziej, że robiąc alkohol w domu, na własny użytek, nie trzeba mieć żadnej licencji – ograniczenia prawne, póki co, dotyczą wyłącznie produkcji alkoholu etylowego, natomiast legalnie zakupiony spirytus wolno dowolnie przetwarzać.

Aparatura do destylacji

Mocniejsze alkohole powstają wskutek destylacji, a proces ten da się przeprowadzić jedynie na odpowiednio przygotowanym sprzęcie. Najpopularniejsze modele to pot-stille do alkoholi smakowych oraz kolumny rektyfikacyjne, jak np. dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54, do czystego spirytusu – typ destylatora wybieramy w zależności od tego, co zamierzamy produkować.

Są wprawdzie na rynku modele uniwersalne, z dodatkowym systemem odbioru, niemniej wybór aparatury należy uzależnić od planów produkcyjnych – na kolumnie z systemem LM+OVM da się zrobić np. śliwowicę, ale jeśli głównym celem są właśnie trunki smakowe, dużo trafniejszym wyborem będzie pot-still. Więcej o działaniu takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.

Ile trzeba przeznaczyć na zakup destylatora?

Dobrej klasy destylator, w podstawowej wersji, jak np. dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54, będzie kosztował ok. 2 tys. zł. Na sprzęt o lepszych parametrach, bardziej wydajny, z możliwością montażu dodatkowych akcesoriów, przyjdzie wydać co najmniej 2400-2500 zł. Destylatory ze stali nierdzewnej są dostępne w niższych cenach, ale nie dorównują one jakością aparaturze miedzianej (mp. w profesjonalnych destylarniach pracuje się niemal wyłącznie na miedzi).

Akcesoria, które przydadzą się podczas produkcji, to np. papuga pokazująca moc odbieranego alkoholu, precyzyjny termometr cyfrowy, regulator mocy zwiększający kontrolę nad procesem destylacji, sonda do mierzenia temperatury wody opuszczającej destylator, aromatyzator, wydłużenie kolumny. Wybrane dodatki należy zawsze dopasować do posiadanego modelu destylatora.

Samodzielne przeróbki destylatora są teoretycznie możliwe, jednak najczęściej powodują one rozszczelnienie aparatury i pogorszenie jej parametrów. Niewiele też zyska się dzięki chałupniczo wykonanym destylatorom – co prawda kosztują one nieco mniej w porównaniu z profesjonalnego sprzętu, ale produkują niezbyt smaczne, zanieczyszczone toksynami trunki.

Ile wydaje się na surowce?

Nastawy do destylowania przygotowuje się najczęściej z owoców, soku owocowego albo wina, z kolei zaciery powstają ze zbóż lub ziemniaków zmieszanych z wodą. Nastawy oraz destylaty powinno się robić z surowców dobrej jakości, nie popsutych – wykorzystywanie do produkcji nieświeżych resztek zwykle bardzo negatywnie wpływa na walory smakowe trunków.