Dieta na trądzik – na co zwrócić uwagę

Dieta na trądzik – na co zwrócić uwagę

Zdrowa dieta prowadzi do zdrowego życia. Jest to dobrze znane, ale dieta ma znacznie większy wpływ na nasz organizm, niż większość ludzi wie. Istotny wpływ na naszą skórę ma również odżywianie. Zmiana tego, co jesz, może poprawić cerę, zwłaszcza jeśli masz problemy ze skórą. Specjalna dieta na trądzik może temu zapobiec w przyszłości.

W tym przewodniku podsumowaliśmy wszystkie ważne ustalenia dotyczące odżywiania i tekstury skóry oraz pokażemy, czego należy szukać w odżywianiu w walce z trądzikiem. Pokażemy Ci, które produkty mają pozytywny wpływ na Twoją skórę, a które mają negatywny wpływ. Krótko mówiąc, która dieta może być przydatna przy trądziku.

Trądzik może mieć wiele różnych przyczyn. Dieta to tylko jeden czynnik, który może prowadzić do trądziku, takiego jak trądzik stresowy. Wykazano, że zmiana nawyków żywieniowych poprawia wygląd skóry, ale istnieją formy trądziku, które również nie pomagają. Niemniej jednak składniki odżywcze działają pozytywnie na skórę i mogą wspomagać inny rodzaj leczenia. Zwłaszcza, że osoby dotknięte chorobą ogólnie poczują się lepiej, zmieniając jedzenie, dlatego zawsze zaleca się zdrową dietę, nawet jeśli nie może bezpośrednio pomóc w każdym przypadku trądziku.

Czynniki sprzyjające trądzikowi

Nadal nie jest jasne, które czynniki sprzyjają trądzikowi. Naukowcy zakładają, że w trądziku wiele rzeczy współgra. Osoby podatne na powstawanie trądziku często przeżywają stresujące życie codzienne. Istnieje również różnica między różnymi typami trądziku, takimi jak trądzik nastolatków.

Niektóre pokarmy mogą mieć pozytywny wpływ na skażoną, skłonną do trądziku skórę. Pokazują to również badania z różnych krajów, w których porównywano kulturę jedzenia i skłonność do trądziku, a badania te wykazały, że szczególnie młodzi ludzie w krajach zachodnich lub na diecie zachodniej są bardziej podatni na trądzik. Dlatego wpływ diety na problemy skórne jest niewątpliwie dość duży. Więcej informacji na temat diety na trądzik znajdziesz tutaj.

Dieta zachodnia jest szkodliwa dla skóry

Powód, dla którego w szczególności dieta zachodnia jest odpowiedzialna za wzrost trądziku, można łatwo przypisać nadmiernie wysokiemu poziomowi węglowodanów hiperglikemicznych, produktów z mleka krowiego i nasyconych kwasów tłuszczowych. Właśnie tego często brakuje w dietach na obszarach wiejskich i na wyspach, którzy mają szczególnie niski udział trądziku w populacji. Pokarmy, takie jak nabiał i produkty o wysokim indeksie glikemicznym, znacznie sprzyjają powstawaniu trądziku, ponieważ produkty nadmiernie stymulują własne męskie hormony organizmu. Chociaż dotyczy to obu płci, ponieważ kobiety mają również pewien odsetek męskich hormonów w swoich ciałach, mężczyźni są znacznie bardziej dotknięci tymi efektami.

Jeśli więc trądzik jest związany z nadmiarem hormonów, bardzo dobrze może pomóc zmiana diety. Szczególnie u osób w okresie dojrzewania powstawanie hormonów jest przyczyną trądziku. W szczególności indeks glikemiczny (GI) ma duży wpływ na wygląd skóry. Przyjrzyjmy się więc najpierw indeksowi. Stanowi to rodzaj systemu oceny żywności i wskazuje, jaki wpływ mają węglowodany w żywności na poziom cukru we krwi.

Wpływ poziomu cukru we krwi na trądzik

Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi, nasz organizm reaguje na wzrost poziomu cukru we krwi wytwarzając insulinę stabilizującą. Szczególnie żywność zawierająca cukier stymuluje produkcję insuliny. Insulina jest hormonem własnego organizmu, trzustką, reguluje poziom cukru we krwi, ale ma taki efekt uboczny, że insulina wpływa również pośrednio na androgeny. Co z kolei prowadzi do nadmiernej produkcji sebum (łojotoku) i sprzyja rozwojowi trądziku.

Lepsze jedzenie na trądzik

W przeciwieństwie do tych o wysokim indeksie, węglowodany o niskim indeksie pozytywnie wpływają na poziom cukru we krwi. W miarę wolniejszego przenikania do krwi i wzrostu poziomu cukru we krwi do naturalnego poziomu.

Aby aktywnie zwalczać trądzik, należy unikać następujących pokarmów:

  • biały cukier
  • chleb pszenny
  • ziemniaki
  • biały ryż
  • słodycze i czekolada
  • chipsy
  • fast food

Ogólnie wszystkie potrawy z nadmiarem cukru. Ci, którzy kochają słodycze, wolą używać pysznego miodu Manuka.

Jeśli jednak chcesz zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia i skóry, możesz pić czarną herbatę i zadbać o zrównoważony bilans witamin.

Mleko i przetwory mleczne

Oprócz słodyczy wśród produktów silnie sprzyjających trądzikowi znajdowały się również mleko i produkty mleczne. Chociaż G.I. Wartość produktów mlecznych jest niewielka, dlatego nie podnoszą one poziomu cukru we krwi, są jednak szkodliwe dla skóry. Mleko ma również bezpośredni wpływ na hormony. Samo mleko zawiera hormony o działaniu podobnym do insuliny. Hormony te pochodzą od samej krowy, która podobnie jak my, ludzie, produkuje hormony w czasie ciąży. Aktywność androgenów jest stymulowana przez insulino-podobne działanie hormonów.

Dlatego należy również unikać pokarmów z dużą ilością mleka:

  • twaróg
  • ser
  • jogurt

Jeśli chodzi o spożycie mleka, najważniejsze jest to, aby jego ilość była ograniczona. Nie jest konieczne całkowite wyrzeczenie się mleka i produktów mlecznych.

Wniosek

Jeśli chcesz aktywnie zająć się trądzikiem, ważna jest zmiana diety. Zachowaj szczególną ostrożność, aby unikać produktów, które zwiększają poziom insuliny, zwłaszcza tych, które zawierają dużo cukru i nabiału.

Sprawdź również: