Czym jest kazeina, serwatka i białko jaja?

Czym jest kazeina, serwatka i białko jaja?

Skąd pochodzi białko w odżywce białkowej? Kiedy masz do czynienia z suplementami diety, nieuchronnie natkniesz się na takie terminy, jak kazeina, białko jaja, serwatka lub izolat białka mleka. Ale co one oznaczają i jak ważne są dla jakości produktu? Zebraliśmy małe kompendium tych terminów i staramy się je jak najlepiej wyjaśnić, aby nie pozostały hiszpańskimi wioskami.

Kazeina

Kazeina, również orkiszowa, stanowi największą część białka w mleku i stanowi około 80 procent całkowitego białka. Ta część nie dostaje się do serwatki i może być dalej przetwarzana na przykład jako ser. Kazeina to mieszanina różnych białek, takich jak αS1-, αS2-, β- i κ-kazeina. Na przykład w kwarkach kazeina stanowi większość białek, które faktycznie zestalają się podczas koagulacji tej substancji. Pozostałe 20% białka mleka krowiego jest również znane jako białko serwatkowe. Kazeina może być niebezpieczna dla osób, które cierpią na odpowiednią alergię i które są narażone na wstrząs anafilaktyczny w wyniku spożycia. Jednak tej formy alergii nie należy mylić z nietolerancją laktozy, która jest skierowana na cukier mleczny, laktozę.

Serwatka

Whey to angielskie tłumaczenie serwatki, czyli żółtawego płynu, który powstaje z mleka podczas produkcji sera. Można to przetworzyć na ser lub twaróg. Serwatka zawiera głównie wodę (94 procent) i laktozę (4-5 procent). Tylko około 1% serwatki to białko, a zatem znacznie mniej niż zawarta w mleku. Jednak jest to lekka i niedroga forma białka i dlatego jest bardzo popularna w proszku białkowym. Ponadto serwatka odgrywa również ważną rolę w produkcji serów, napojów i lodów.

Białko jaja

Powszechnie wiadomo, że jajka zawierają dużo białka, nie tylko na Wielkanoc. Białko jaja jest odfiltrowywane maszynowo, a następnie wykorzystywane do produkcji proszku białkowego i innych suplementów diety. Jajko kurze zawiera około 13 gramów białka na 100 gramów. Dlatego sportowcom warto od czasu do czasu zjeść jajko śniadaniowe, ale nie należy tracić z oczu poziomu cholesterolu we krwi, ponieważ jajko zawiera również 11 gramów tłuszczu.

Izolaty białek mleka

Ponownie brzmi to szczególnie dobrze dla konsumentów, gdy jest przetłumaczone na język angielski. Ale i tutaj w zasadzie za tym terminem kryje się banalne jedzenie. Ponieważ „izolat białka mleka” oznacza nic innego jak białko wyizolowane z mleka krowiego. Białko to składa się w 80% z kazeiny i 20% z serwatki i dlatego powinno mieć dokładnie taki skład aminokwasów, aby był odpowiedni do diety sportowej. Termin Iso Whey opisuje odpowiednik wykonany z białka serwatki.

Podsumowanie

Biorąc pod uwagę wszystkie te określenia, uderzające jest to, że przemysł suplementów diety najwyraźniej dostrzega pewną podatność na anglicyzm u „normalnego” użytkownika końcowego pobudzającego sprawność fizyczną. Faktem jest, że za angielskimi słowami zwykle nie kryje się nic bardziej niż wysoce skoncentrowane białko zwierzęce. Sportowcy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko i oprócz zbilansowanej diety mogą to oczywiście pokryć również proszkiem białkowym, który można również wygodnie zamówić w sklepie kulturystycznym w Internecie. Jest to zdecydowanie prostszy, ale zwykle też droższy sposób. Nowoczesne opakowania wysyłkowe odciążają konsumenta nawet w wyborze odpowiednich suplementów diety, oferując gotowe opakowania dla określonych celów sportowych lub treningowych.

Sprawdź również:

12 thoughts on “Czym jest kazeina, serwatka i białko jaja?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *