Czy warto kupić szynkowar ?

Jak gotować szynkę domowej roboty w szybkowarze szynkowym?

Bardzo trudno znaleźć kruchą i soczystą szynkę wolną od sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Niestety większość produktów, które można znaleźć zarówno w lokalnych sklepach, jak i w supermarketach, jest daleka od doskonałości. Istnieje jednak łatwy sposób na zastąpienie kupowanych w sklepie szynek dobrej jakości wędlinami. Potrzebujemy tylko trochę czasu i szynkowaru.

Prasa do szynki

Czy warto robić szynkę domowej roboty?
Chociaż wielu z nas uważa, że ​​robienie szynki w domu jest problemem, proces jest prosty i nie zajmuje dużo czasu. Składniki na szynkę domową są powszechnie dostępne, a koszt szynki w 100% naturalnej wytwarzanej w domu jest znacznie tańszy niż kupowanie jej w sklepie. Dodatkowo możemy eksperymentować ze smakami, mięsami i polewami i dostosowywać je do naszych preferencji oraz użyć tego w szynkowarze. Dzięki nowoczesnym naczyniom, garnkom i specjalnym mieszankom ziół i przypraw możemy bez problemu dostać w domu pyszną i delikatną szynkę.

Jaki rodzaj szynki mogę zrobić w szynkowarze?

Jedną z największych zalet szynki domowej roboty jest możliwość dostosowania jej smaku do własnych preferencji. Pierwszym krokiem w produkcji szynki jest wybór mięsa. Masz tutaj naprawdę szeroki wybór. W zależności od upodobań i niechęci możesz wybrać kurczaka, indyka, wieprzowinę, jagnięcinę, wołowinę itp. Wszystko zależy od Ciebie! Po wybraniu rodzaju mięsa czas poeksperymentować z marynatami i polewami. Możesz wybrać gotową w szynkowarze mieszankę ziół i przypraw lub spróbować połączyć wybrane przez siebie składniki. Oprócz przypraw możesz też spróbować takich produktów jak miód, musztarda, czosnek, a nawet piwo i cydr.

Jak korzystać z szybkiego pieca do szynki?

Korzystanie z szybkowaru jest łatwe i nie musisz być profesjonalnym kucharzem, aby to zrobić. Najpierw dopraw mięso i pozostaw na chwilę w zalewie. Następnie umieść mięso w specjalnej plastikowej torbie, którą wkładasz do szybkowaru. Zamontuj dołączoną do zestawu sprężynę i zamknij wieko. Wlej wodę do większego rondla i podgrzej. Umieść w nim mniejszy garnek z szynką i zainstaluj termometr. Sprawdź temperaturę wewnętrzną szynkowaru i ustaw piec na zimnej wodzie, gdy osiągnie 70 stopni Celsjusza. Teraz Twoja pierwsza szynka domowej roboty jest gotowa!

Nie chodzi o to, że czas przygotowania zależy od wagi mięsa. Im większa szynka, tym więcej czasu zajmie jej wykończenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *